G-WAY.PL — Pomysł Na Weekend —

Portugalia

Portugalia

Portugalia to kraj nad oceanem Atlantyckim w zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego o powierzchni 92391km2. Do Portugali należą też wyspy Madera i Azory. Największym miastem i zarazem stolicą jest Lizbona leżąca u ujścia najdłuższej rzeki Tagu. Drugim wielkim i ważnym miastem jest Porto. Językiem urzędowym jest Portugalski.
Portugalia jest największym na świecie producentem korka, z którego wyrabia się korki do butelek oraz płyty ścienne i podłogowe. Kraj eksportuje także tekstylia i obuwie. Portugalia dzięki swojemu położeniu jest czołowym eksporterem ryb (dorsz, sardynka, tuńczyk).

Portugalia jest popularnym celem turystów z całego świata, znana jest przede wszystkim z turystyki wypoczynkowej oraz krajoznawczej. Najpopularniejszymi ośrodkami turystycznym w Portugalii są stolica i największe miasto Lizbona, uznawana za jedno z najpiękniejszych miast Europy, oraz Porto. Piaszczyste plaże i liczne kąpieliska morskie na wybrzeżu przyciągają turystów m.in z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec i Holandii. W Portugalii znajduje się jeden z najważniejszych ośrodków kultu maryjnego, Fatima.

 

 

W starożytności teren Portugalii był zamieszkany przez ludy iberyjskie i celtyckie. W III wieku p.n.e. obszary te zostały objęte wpływami Kartaginy, a w II wieku p.n.e. stały się terenem Rzymian.
Charakterystyczny dla Portugalii jest styl manueliński, cechujący się ozdobną ornamentyką o motywach orientalnych i morskich (np. koniki morskie, koralowce, liny okrętowe, fale). Styl ten powstał w okresie wielkich odkryć geograficznych, dokonywanych przez Portugalię, pod rządami króla Manuela I. Znakomitymi przykładami stylu manuelińskiego są: Klasztor Hieronimitów i Torre de Belém w Lizbonie oraz Klasztor Zakonu Chrystusa w Tomar.

Kuchnię portugalską cechuje zróżnicowanie. Łatwy dostęp do morza zagwarantował bogactwo ryb i skorupiaków, na których bazują potrawy z regionów nadmorskich, natomiast w centralnej części kraju dominują dania mięsne i sery. Wiele produktów Portugalczycy zawdzięczają najeźdźcom: Rzymianie pozostawili po sobie pszenicę, winną latorośl, figi, oliwki i migdały, natomiast Maurowie – ryż, owoce cytrusowe, szafran oraz zamiłowanie do ciast z miodem, migdałami i figami. Dzięki morskim ekspedycjom, portugalska kuchnia wzbogaciła się o rozmaite przyprawy z Indii i Dalekiego Wschodu, m.in. pieprz, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, oraz afrykańskie papryczki piri piri. Przywieziono także egzotyczne owoce, pomidory, ziemniaki, kukurydzę oraz kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *